Zwart


Zwart is geen kleur, laat dat allereerst duidelijk zijn. Zwart is eigenlijk het ontbreken van licht. In de volksmond word zwart wél beschreven als kleur, omdat we anders niet weten hoe we dit accuraat kunnen aangeven. Wanneer licht word teruggekaatst op een voorwerp zien we de zwart. Ook wanneer je je in een donkere kamer bevind, zonder licht ontstaat er zwart. Je kunt zwart zien wanneer er geen licht aanwezig is. Ook kleur kun je niet zien in het donker. Geen licht, zwart, overheerst in dat geval.

Wanneer zwart word gemend met wit ontstaat er grijs. Grappig is dat wanneer je kleuren die eigenlijk geen kleuren zijn mengt, wel degelijk een kleur krijgt, namelijk grijs. Geen enkel voorwerp is echter helemaal zwart. Er word namelijk altijd wel iets van licht teruggekaatst, behalve in de ruimte wanneer er een zwart gat ontstaat. Dat is namelijk wél puur zwart, omdat door de zwaartekracht geen licht kan ontsnappen.


Hoe word zwart gezien?


Zwart is in het Westen een donkere, droevige kleur. Het word vaak gebruikt om de toon te zetten in een film bij bijvoorbeeld een sterfgeval. Iedereen draagt dan zwarte kleren. Zwart word geassocieerd met de dood en met begrafenissen. Het is echter ook een modekleur. Het word vaak gedragen met kerstmis en hoort bij verschillende stijlen, zoals Emo of Gothic stijlen. Zwart word ook gedragen door gelovigen zoals priesters.


kleurencirkel

Copyright AHB   |   Alle rechten voorbehouden