Licht-donker


Zoals je al eerder op deze website hebt kunnen lezen kent kleur een grote variëteit aan contrasten. Onder deze contrasten hebben we ook het licht-donker contrast, waarover we graag wat meer uitleg willen geven. Hieronder kun je lezen wat een licht-donker contrast precies is en hoe je de kleuren het beste kunt creëren.


Wat is een licht-donker contrast?


Een licht-donker contrast is een contrast wat veel te maken heeft met de helderheid van diverse kleuren. Veel mensen denken bij een licht-donker contrast natuurlijk aan zwart en wit, terwijl er ook nog vele andere kleuren een perfect licht-donker contrast kunnen maken. Wanneer je twee verschillende kleuren gebruikt ontstaat er vaak ook een licht-donker contrast. Denk bijvoorbeeld aan geel tegenover paars. Deze kleuren vloeken enorm, maar omdat geel ‘licht’ is en paars een ‘donkere’ kleur is maakt dit een prima licht-donker contrast.


Zwart-wit contrast


Een licht-donker contrast word ook wel eens een zwart-wit contrast genoemd. Dit komt doordat mensen bij een licht-donkercontrast vaak als eerste aan een zwart-wit tegenstelling denken, daardoor noemen zij het het zwart-wit contrast. Wanneer er gebruik word gemaakt van dezelfde kleuren, maar in andere tonen is dit nog steeds een licht-donker contrast. Je kunt bijvoorbeeld een donkergeel tegenover een lichtgeel zetten en daar een licht-donker contrast van maken.


kleurencirkel

Copyright AHB   |   Alle rechten voorbehouden