Kleur-tegen-kleur


Zoals je waarschijnlijk al weet zijn er een groot aantal kleurcontrasten bekend. Op deze website kun je er een aantal van vinden, waaronder het kleur-tegen-kleur contrast.

Kleur-tegen-kleur contrast heeft te maken met de primaire kleuren rood, geel en blauw. Als je deze kleuren individueel tegen elkaar zou zetten krijg je een kleur-tegen-kleur contrast dat erg sterk is. Als de kleuren puur zijn (ongemengd, de puurste kleur geel, rood of blauw) is het contrast het sterkste. Als je deze kleuren zou mengen, en dus een kleur-tegen-kleur contrast wil creëren met gemengde kleuren, komt dit een stuk minder sterk naar voren. Dit kun je dan wel weer compenseren door er witte of zwarte vlakken naast te tekenen of schilderen, dan wordt het contrast weer iets scherper.

De primaire kleuren staan ook wel bekend als cyaan, magenta en geel. Hoe dan ook, om het beste kleur-tegen-kleur contrast te maken kun je het beste gebruik maken van pure en eenvoudige kleuren met een goede zuiverheid, en geen gebruik maken van gemengde kleuren.


kleurencirkel

Copyright AHB   |   Alle rechten voorbehouden