Complementair


Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.

Complementair zijn de volgende paren:

Geel – Paars

Oranjegeel – Paarsblauw

Oranje – Blauw

Oranjerood – Blauwgroen

Rood – Groen

Roodpaars – Geelgroen

Wanneer je complementaire kleuren met elkaar mengt ontstaat er altijd donkergrijs. Probeer het maar eens zelf! Dit is tevens de reden waarom complementaire kleuren complementaire kleuren heten. Complementair betekent aanvullend, de kleuren vullen elkaar zo aan dat er donkergrijs ontstaat.


Simultaan


Simultaan betekent gelijktijdig. Met het simultaancontrast wordt bedoeld dat het oog bij een bepaalde kleur altijd tegelijkertijd de complementaire kleur erbij probeert te zoeken.

Simultaancontrast is het verschijnsel dat een kleur een invloed heeft op een direct aangrenzende kleur. In de geel, rood blauwe serie hieronder lijkt het grijs telkens een andere nuance te hebben, terwijl het telkens dezelfde grijstint is. Van simultaancontrast is ook sprake als een complementair nabeeld naar voren komt van een kleur. In de voorbeelden hieronder heeft het grijs binnen het rode blok een groene gloed. (Opmerking: Het is van belang bij het bekijken van deze blokken de andere kleuren op deze pagina zo veel mogelijk af te dekken, en lang naar het midden van het grijze vlakken in de blokken te staren.)


kleurencirkel

Copyright AHB   |   Alle rechten voorbehouden