Uitleg Kleurencirkel.net


De kleurencirkel die in ons logo staat is ontworpen door Johannes Itten. Deze kunstschilder gaf in een schema weer welke kleuren je kon mengen om andere kleuren te maken.
Als je goed kijkt zie je in het midden een driehoek. Dat zijn de primaire kleuren: Geel, rood en blauw. Van deze drie kleuren kun je alle andere kleuren maken. Naast het middelste driehoek zie je drie driehoeken die samen een zeshoek vormen. Dit zijn de secundaire kleuren: Oranje, groen en paars. De oranje driehoek ligt tegen geel en rood aan. Dat is bewust gedaan wat als rood en geel mengt krijg je oranje. De groene driehoek ligt tegen het blauwe en het gele vlak aan want als je geel met blauw mengt krijg je groen. De paarse driehoek ligt tegen het blauwe en het rode vlak aan want als je rood met blauw mengt krijg je paars.

Je ziet dus dat in de kleurencirkel er logica zit in hoe de kleurencirkel is opgebouwd. Het begint met de primaire kleuren, daarna de secundaire kleuren en de buitenste ring zijn de tertiaire kleuren.
De punt van de secundaire kleuren wijst naar een vlak in de buitenste ring. Dat is dezelfde kleur. Aan weerszijden van dat vlak is een lichter variant aan de ene kant en een donkere variant aan de andere kant. Als je goed kijkt zie je dat bijvoorbeeld bij groen het lichtgroene vlak aan de kant van geel zit. Dat is bewust gedaan. Als je geel en blauw mengt krijg je groen. Die je daar extra geel bij dan krijg je lichtgroen. Daarom staat lichtgroen aan de kant van geel. Doe je in plaats van extra geel er extra blauw bij dan krijg je donkergroen. Donkergroen staat aan de kant waar blauw weer staat. Je ziet: de klerencirkel is bewust opgebouwd.

Kortom:
Primaire kleuren: geel, blauw, rood
Secundaire kleuren: oranje, groen, paars
Tertiaire kleuren: alle overige mengkleuren die niet primair of secundair zijn.

Copyright AHB   |   Alle rechten voorbehouden