Kleurpsychologie

Het is niet onbekend dat bepaalde kleuren een werking hebben op onze stemming. Hieronder heb ik een paar van de meest voorkomende kleuren neergezet samen met wat voor effect ze hebben en waar ze voor staan.

Blauw
Blauw is de kleur van de hemel, het onwerkelijke. Het is een verkoelende kleur die vrede en rust geeft. Geloof in jezelf en in anderen. Blauw bevordert communicatie en zelfexpressie en opent je geest. Het stimuleert je gevoel voor muziek en kunst en haalt je uit de sleur van alledag. Blauw is de kleur van de onbegrensdheid.

Groen

Groen staat voor de natuur en vernieuwing. Deze kleur weerspiegelt vrede en harmonie. Een evenwichtige hoeveelheid groen geeft je een gevoel van tevredenheid. Het creëert optimisme en biedt vertrouwen.

Geel
Geel is de kleur die het meest verwant is met het licht. Geel heeft te maken met logica, intellect en creativiteit. Deze felle, expressieve kleur maakt je blij en optimistisch. Geel kan je soms ook een gevoel van verwarring en zweverigheid geven.

Rood

Rood activeert emoties en is de oerkleur onder de kleuren. Het is de warme kleur van liefde. Als je weinig energie hebt, kan rood een nieuwe aanzet geven. Emoties die worden geassocieerd met rood zijn kracht, macht, motivatie en passie. De dominante voorkeur voor rood in een kleurenplan wijst op natuurlijk leiderschap.

Wit

Wit wordt gezien als de kleur van de reinheid en zuiverheid. Wit heeft een neutraliserende werking: geplaatst tussen felle kleuren laat het de werking van deze kleuren onaangetast. Enerzijds geeft wit een welkom gevoel. Anderzijds kan teveel wit een doods en kil gevoel geven.

Paars

Paars is de kleur van verandering. Het is een kleur die diepe ontspanning kan oproepen en een gevoel van kracht en waardigheid geeft. Het is tevens de kleur van spiritualiteit, het geeft een gevoel van zekerheid en zorgt voor vastbeslotenheid. Paars is de kleur van versmelting van het mannelijke en het vrouwelijke, van de androgyne mens.Copyright AHB   |   Alle rechten voorbehouden