Kleur en Licht


Kleur verandert altijd. Er zijn verschillende tonen kleur, en dit wordt voornamelijk bepaald door licht. Gras is namelijk altijd groen, maar door weinig licht kan het bijvoorbeeld donkergroen lijken. Op een zonnige dag zal het gras er frisser, gezonder en lichter uit zien. Wanneer kleuren gedrukt moeten worden word er altijd gebruik gemaakt van een daglichtlamp, om zo de meest accurate kleurtoon te verkrijgen.

Wanneer mensen kleding gaan kopen kijken ze ook liever bij daglicht dan bij nachtlicht. In de avond worden de lichten in een winkel vaak een beetje gedimd om een wat intiemere sfeer te creeren, echter veranderen de kleuren van je kleding dus ook.. Na de aankoop en bij het zien in daglicht is de kleur dan ook vaak niet zoals hij in de winkel leek. Hetzelfde geld voor artiesten. Deze staan onder kunstmatig licht dat hun huidskleur vele malen bleker maakt. Daarom gebruiken ze ook make-up om hun huidskleur een beetje gewoon te houden.


Kleur en Omgeving


Kleur wordt ook beïnvloed door de omgeving van een voorwerp. Mensen zien kleur meestal samen met andere kleuren. Hoe ze die kleur ervaren hangt ook af van de andere kleuren in de omgeving.

Hierboven zie je dit weergegeven. Sommige vierkantjes van dezelfde kleur lijken toch licht van kleur te verschillen wanneer je ze tegen een anders gekleurde achtergrond houdt. Wanneer je met diverse kleuren experimenteert, zal je anderzijds vaststellen dat papiertjes die lichtjes verschillend gekleurd zijn toch dezelfde kleur lijken te hebben wanneer je ze vergelijkt tegen een verschillende achtergrond.


kleurencirkel

Copyright AHB   |   Alle rechten voorbehouden