Kwaliteitscontrast


Het kwaliteitscontrast betekent dat er een sterk contrastverschil kan ontstaan door de kleuren in zeer verschillende hoeveelheden te gebruiken. Bij het kwaliteitscontrast gaat het om de zuiverheid van de kleur. Geel kan heel fel zijn maar ook heel dof. Dit hangt af van de hoeveelheid wit of zwart er aan de kleur is toegevoegd. Een doffe tegenover een felle kleur geeft een kwaliteitscontrast. (Zie ook licht-donker contrast en andere contrasten die te maken hebben met de kleurencirkel op deze website!)
Let trouwens wel op! Het gaat bij kwaliteitscontrast niet om de hoeveelheid kleurstof. Dat is namelijk een kwantiteitscontrast, dat hieronder word uitgelegd. Dof geel is een andere kleur dan fel geel. Stel dat je water toevoegt aan de gele verf, dan spreek je niet van een lagere kwaliteit, maar wel van een lichtere tint. Tinten zijn géén andere kleuren.

Het kwaliteitscontrast is het contrast tussen heldere, verzadigde kleuren, en matte, troebele kleuren. Het contrast hangt af van hoeveel wit of zwart er aan een kleur is toegevoegd.


Kwantiteitscontrast


Het kwantiteitscontrast is het contrast tussen heldere, verzadigde kleuren en matte, troebele kleuren. Voor de kleurhoeveelheid is een volgorde bedacht:

Paars – Blauw – Groen / Rood – Oranje – Geel. Dit wil zeggen dat paars het minst opvallend is en dat je daar dus veel van kan gebruiken. Wil je rood niet te veel op laten vallen dan moet je dat een stuk minder gebruiken dan blauw. En als je geel niet wilt laten opvallen dan moet je dat nauwelijks gebruiken.


kleurencirkel

Copyright AHB   |   Alle rechten voorbehouden